Privlaka
     
 
 
 
 
     
     
 

Privlaka je slikovito turistično in ribiško mesto na prostranem in ravnem polotoku. Z vseh treh strani je obdana z lepimi peščenimi plažami. Sama Privlaka je vez med najstarejšim hrvaškim kraljevskim mestom Nin na severovzhodu in otokom Virom na zahodu.

Privlaka se v pisnih dokumentih prvič omenja leta 1296 kot mesto z izjemnimi vinogradi in izjemnim vinom. Samo ime Privlaka je bilo skozi stoletja večkrat spremenjeno. Znano je, da je v preteklosti nosila imena kot so Brevilaqua, Privilacha, Priulacha… in danes ima ime kot ga sedaj poznamo.

Doživeti Privlako, pomeni zgodaj zjutraj oditi v slikovito pristanišče v središču mesta in spremljati utrip, ki ga naredijo ribiči s svojim delom. Pri nas ribiči na star – tradicionalen način prebirajo mrežo po jutranjem ribolovu.

Ponudijo lahko svežo ujeto ribo in še kako drugo morsko specialiteto. Prebivalci Privlake so poznani po ludru, tradicionalnem ribolovu, kateri se že stoletja prenaša iz roda v rod. Ob sami luki proti zahodu se začne pešpot, ki zajema skoraj ves polotok in nudi izjemen pogled na sončni zahod ob večernih sprehodih.

Mesto je tudi poznano po »sabunjarima«, ljudem ki so z izjemno težkim delom kot je izkopavanje peska iz morskega dna, postali znani daleč naokoli. Sabunjari so po drugi svetovni vojni zgradili belo mesto Zadar, ki je od nas oddaljen le dobrih 15 minut vožnje z avtom.

S svojimi lesenimi ladjami (trabakulima, bracerima i leutima) so razvažali pesek vzdolž cele hrvaške obale. Sabunjari so pustili globoko sled v zgodovini in življenju našega človeka. Po njih se imenuje tudi naš nogometni klub »Sabunjar«. Kot smo že navedli se Privlaka nahaja na prostranem ravnem polotoku, ki ima pretežno peščena tla. 7 km dolžine in 4 km širine na eni strani zaključuje Ninski zaliv in na drugi Zadarski kanal.

Od Zadra smo oddaljeni 18 km, od zgodovinskega mesta Nin 5,5 km in od turističnega kampa Zaton, ki nudi ogromno športno-rekreacijske ponudbe pa 8,5 km.

Danes je Privlaka turistično mesto predvsem na račun izjemnim peščenim plažam, zalivom in čistim morjem. V bogati turistični ponudbi prevladujejo prekrasne peščene plaže, plitko morje, ki omogoča kopanje mladim družinam in ostalim. Številčni gostinski objekti, konobe, tržnica in menjalnica je le del obsežne ponudbe Privlake.

Čisti zrak in zdravilno črno blato naš kraj naredi zanimiv tudi ljudem z zdravstvenim težavam kot so astma, revme, artritis… Obala Privlake je izjemno raznolika. Od cele njene površine je kopnega 14,30 km in otoškega 0,35 km, kar pomeni skupno 14,65 km.

Samo obalo odlikujejo številni manjši polotočki, rti, zalivi, zatoni, prehodi itd. Vse našteto, kar kliče po aktivnem dopustu z veliko plavanja, kolesarjenja, hoje in teka ali pa lenarjenja na soncu na lepih plažah in uživanju v vožnji s katamaranom.


Možnosti izleta na bližnje destinacije:

  • Plitvička jezera (150 km)
  • Velebit - Paklenica (40 km)
  • Slapovi Krke (75 km)
  • Kornatsko otočje (15 nm)
 
  • Zadar (20 km)
  • Nin (3 km)
  • Zaton (4 km)